ویژگی های جوان از نگاه قرآن
برخي راه كارهاي قرآن و روايات در موفقيت و شخصيت جوان:
قرآن كريم سيماي جوان شايسته را چگونه تبيين مي كند؟ جواني بهترين و حساس ترين دوره ي عمر هر موجودي به ويژه انسان به حساب مي آيد. در همين دوره است كه انسان مي تواند سرنوشت خويش را رقم بزند و افق آينده ي خود را روشن و درخشان و يا آن را تيره و تار سازد. قالب وجودي يك انسان در دوره ي جواني شكل مي گيرد و آينده ي او هم بر اين اساس رقم مي خورد. در هر عصري جوانان بيشتر مورد توجه اند و در شكل گيري موضوعات مختلف در جوامع نقش مؤثري ايفا مي كنند و در اين ميان برخي افراد، احزاب، قدرت ها و... از احساسات پاك، شور و تحرك و نيروي سازنده ي جوانان در راستاي منافع فردي و گروهي خود سود مي برند. قرآن كريم و روايات اسلامي به دوره ي حساس نوجواني و جواني عمر انسان اهميت ويژه اي داده اند. چنان كه حضرت امام صادق(ع) به يكي از ياران خويش مي فرمايند: بر تو باد توجه به جوانان؛ زيرا آنان به هر كار خير از ديگران پيش تازترند. هم چنين مي فرمايد: چون جوان مسلمان قرآن بخواند، قرآن با گوشت و خونش آميخته گردد و خداوند متعال او را در زمره ي پيامبران والامقام نزد خود قرار مي دهد و خداوند خود در قيامت مدافع وي باشد. قرآن كريم با طرح الگوهايي از جوانان شايسته، همانند جوانان اصحاب كهف، و برخي از پيامبران جوان الهي و يادآوري برخي از داستان ها و نكات اخلاقي و تربيتي، سيماي جوان شايسته را ترسيم مي كند. گوشه هايي از تبيين سيما و ويژگي هاي يك جوان شايسته از نظر قرآن كريم و روايات اسلامي: 1. پرهيزكاري و رعايت تقوا؛ قرآن كريم مي فرمايد: (وَ اتَّقُوا اللّهَ وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ)؛ ... و از خدا پروا نماييد و بدانيد خدا با پرهيزكاران است. و در جايي ديگر مي فرمايد: (... إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّهِ أَتْقاكُمْ ...)؛ گرامي ترين شما نزد خداوند باتقواترين شماست... يك جوان شايسته از نظر قرآن، كسي است كه تقوا و پرهيزكاري را پيشه مي كند. پيامبر اكرم(ص) مي فرمايد: خداوند متعال به وجود جوان عبادت پيشه(و با تقوا) بر فرشتگان مي نازد و مي فرمايد: «اين بنده ي مرا بنگريد به خاطر من از هواي نفس خود دست كشيده است.
2. داشتن ايمان و دوري از شرك؛ قرآن كريم مي فرمايد: (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللّهِ وَ رَسُولِهِ وَ الْكِتابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلي رَسُولِهِ ...)؛ اي كساني كه ايمان آورده ايد به خدا و پيامبرش و كتابي كه بر او نازل كرده ايمان بياوريد... و در جايي ديگر به نقل از سفارش هاي حضرت لقمان به فرزندش، همه ي انسان ها به ويژه جوانان را از هرگونه شرك برحذر مي دارد و مي فرمايد: (يا بُنَيَّ لا تُشْرِكْ بِاللّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ)؛ ... پسرم چيزي را همتاي خدا قرار نده كه شرك، ظلم بزرگي است. و به اين ترتيب حضرت لقمان اساسي ترين ركن ايمان و دينداري(توحيد) را به فرزند جوانش يادآوري مي كند.
3. عدالت طلبي و حمايت از مظلومان؛ از آن جا كه جوان هنوز در نابرابري هاي محيط غرق نشده و به آن خو نگرفته و آلوده نشده است، صفت عدالت طلبي و حمايت از مظلومان در او بيشتر تجلي دارد. قرآن كريم به نمونه هايي در اين باره اشاره مي كند؛ از جمله ي اين جوانان عدالت طلب و حامي مظلوم، حضرت موسي(ع) است. در سوره ي قصص، آيات 15 و 23 ـ 28، آمده است كه حضرت موسي(ع) جواني عدالت طلب و حامي مظلومان بود. و به همين جهت در سرزمين مصر به حمايت از شخص مظلومي برخاست و در مدين نيز جوان مردانه به كمك دختران حضرت شعيب رفت و براي گوسفندان آن ها از چاه آب كشيد.
نظرات شما عزیزان: