کد قالب کانون عرفان نظری

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان کانون فرهنگی وهنری کریم اهل بیت شهر سلامی و آدرس kanoonemamhassan24.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1633
بازدید دیروز : 25
بازدید هفته : 1664
بازدید ماه : 15947
بازدید کل : 42702
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1

نویسنده : مهدی احمدی واکبر احمدی
تاریخ : پنج شنبه 24 فروردين 1403

عرفان نظری

عرفان نظری و عرفان عملی

عرفان نظری به مجموعه ای از اندیشه های عرفانی اطلاق می‏شود که موضوع آن ذات حق و ظهورات آن یعنی اسماء و صفات و افعال اوست.

عرفان در بعد نظری علم به خداوند سبحان از حیث اسماء و صفات و مظاهر او و احوال و احکام مبدأ و معاد است. همچنین علم به حقایق عالم و نحوه رجوع آن به حقیقت واحدی که ذات احدی است و در بعد عملی شناخت راه سلوک و تلاش برای رهایی از تنگنای قیود جزئی و در نهایت وصول به بعد انفس و پیدایش وصف اطلاق و کلیت برای آن است.

 

مسائل عرفان را می‏توان بدین قرار ذکر کرد:

  • چگونگی پیدایش کثرت (ربط عالم به حق و سیر نزولی عالم)
  • بیان مظاهر اسماء و صفات خداوند
  • بیان نحوه بازگشت کثرت به وحدت و سیر صعودی عالم
  • چگونگی بازگشت(سلوک) که مورد اخیر به عرفان عملی مربوط است.

دو مسئله اساسی عرفان عبارت است از:

الف- توحید چیست؟ ( مباحث وحدت وجود و توابع آن) و

ب- موحد کیست؟ (مباحث انسان کامل و مرتبطات آن)

 

بخش اول خود دو مبحث مهم دارد:

۱- اثبات وحدت 

۲- توجیه کثرت

همچنین موضوعات و مسائل عرفانی مشتمل بر پنج اصل می‏باشد.

  • معرفت شناسی عرفانی
  • هستی شناسی عرفانی
  • جهان شناسی عرفانی
  • انسان شناسی عرفانی
  • خدا شناسی عرفانی

عرفان عملی عبارت است از طی مراحل کمالات انسانی بر اساس شیوه و برنامه‌ای خاص برای نیل به قرب الهی و وصول به معرفت الهی و بالاترین مراتب ولایت. (مرتبه حق‌الیقین و جمع‌الجمع)

عرفان اسلامی نخست در قالب عرفان عملی و شیوه‌ های زیست عارفانه در دو قرن نخست آغاز اسلام تحقق یافته و سپس با جمع‌آوری دستاوردهای معرفتی عارفان اهل این طریق رواج یافته است.

سرمایه عارفان عملی جز قلب پاک و نیت خالص در اعمالشان چیز دیگری نیست.

عرفان نظری در بعد فراگیری و تعلیم و تعلم برعلوم متعددی از منطق گرفته تا فلسفه و کلام و آشنایی با اقوال و یافته‌های عارفان مبتنی است.

تفاوت عرفان نظری با دیگر شعب علوم اسلامی را می‏توان این‌طور بیان کرد.

بر حسب موضوع‌: موضوع فلسفه حقیقت وجود است. موضوع کلام اصول اعتقادی است و موضوع عرفان ذات حق به انضمام تعینی از تعینات است.

برحسب روش: روش فلسفه عقلی است. روش کلام عقلی، نقلی و گاه استناد به تجربه و دیگر روشهاست.

روش عرفان عقلی، کشفی و گاه استناد به نقل است.

بر حسب غایت: هدایت فلسفه علم به احکام و لوازم و اقسام وجود است. هدف کلام اثبات اصول اعتقادات است.

هدف عرفان معرفت به اسماء و اوصاف حق و باطن و غیب عالم است.

دلایل تدوین عرفان نظری از قرن سوم به بعد که اوج آن در قرن هفتم توسط محی‌الدین ابن عربی می‏باشد را می‏توان موارد ذیل مطرح نمود:

  • انگیزه معرفتی: نیاز بشر به هماهنگی بین ابعاد مختلف وجودی و ادراکی اش وی را بر آن داشته توضیحی جامع- عقلانی و هماهنگ از معارف ذوقی و حقایق شهودی خویش به دست دهد.
  • توهم مناقضه: اختلاف تعابیر عارفان گاه به تقابل نیز می‏انجامد و ایشان را به تناقض‌گویی و صدور کلام بی‌پایه جلوه‌گر می‏کند.
  • اتهام تکفیر: برخی سوء تعبیرها و یا شطحیات که یا از تجربیات ناقص و یا از ترجمه نادرست علم حضوری به علم حصولی ناشی می‏شد و گاه با ظاهر شریعت ناسازگاری داشته و موجب سوء تفاهم بین اهل شریعت می‏گردید.
  • شبهه بی‌معنایی یا بی‌مبنایی: غرابت تجارب عرفانی و دشواریاب بودن مفاهیم و ناتوانی الفاظ و عبارات برای بیان حقایق شهودی باعث پدید آمدن شبهه بی‌معنایی یافته‌های شهودی یا بی‌مبنایی یافته‌های عارفان می‏شد که از جانب فلاسفه، متکلمان یا اهل حدیث مطرح می‏شد.
  • ضرورت تعلیمی‏: لزوم ارشاد مریدان و آشنا ساختن ایشان به آنچه طی مکاشفه و تجلیات و مشاهدات درک خواهند کرد و ضرورت تبیین و شناخت عقاید برای پیگیری از سوء تعبیرها عاملی دیگر برای تدوین علم عرفان نظری بود.

مجموعه عوامل فوق تفاهم با لسان قوم یا عقلای قوم به پیدایش و تدوین عرفان نظری انجامید.

عرفان نظری تا قبل از ابن عربی نظام‌مند نبود، اما پس از ظهور ایشان مبانی فکری پراکنده به نظم و انسجام قابل ملاحظه‌ای رسید و به صورت یک جهان‌بینی کامل و نظام فکری منسجم درآمد. پس از محی‌الدین عرفان نظری بر غالب عارفان و نحله‌ها و طریقه‌های اهل تصوف و نیز حکما و حتی متکلمان و مفسران تاثیر نهاد، به نحوی که چهار قرن پس از او حکمت متعالیه صدرالمتالهین شیرازی که به تعبیری محصول پیوند برهان و عرفان و قرآن بوده است، به عنوان یکی از کامل‌ترین نظامهای فلسفی در عالم اسلام پدید آمد و هنوز هم عرفان نظری خصوصا کتابهای ابن عربی و پیروان او نظیر قونوی- عبدالرزاق کاشانی- قیصری- جامی و… به عنوان منابع اصیل دریافت جهان بینی عرفانی رواج دارد.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





موضوعات مرتبط: اخلاق و عرفان
برچسب‌ها: اخلاق وعرفان